Skulestart 2019 Leik friminutt Bø skule
VIL HA LEKSEFRI. Klasse 7B ved Bø skule skriv at lekser påfører elevane stress. FOTO: Arkiv

– Lekser påfører stress. Me burde ha leksefri skule

Vi syns at vi burde ha leksefri fordi leksene vi får på skolen stjeler av barndommen vår, skriv sjuandeklassingar ved Bø skule.

I utdanningsnytt (november 2021) står det om et forskningsprosjekt i Trondheim. 4 skoler deltok i prosjektet. Resultatet var at 90% av elevene opplyste at de fikk bedre tid til familie og venner. En del foreldre rapporterte om færre konflikter i hjemmet, og mange elever ble mer motiverte til å gjøre skolearbeid i skoletida, når de viste at de var ferdig når  skolen var slutt.

Når skolen starter 08:30 og slutter 14:00 så er vi 5 og en halv time på skolen og da har man på en måte brukt opp konsentrasjonen og motivasjonen til å gjøre lekser når man kommer hjem.

Det er og mange som har treninger og/eller øvinger på for eksempel et instrument, dans eller sang som tar masse tid og at det da er mange som rett og slett ikke har tid til lekser. Mange har også bortekamper som det kanskje tar en time og kjøre til også skal man jo spille kampen, skifte og kjøre tilbake og da tar det fort vekk 3-4 timer. I tillegg er det viktig med tid til middag, familie, husarbeid og hvile.

Det er heller ikke så mange som får den hjelpen de trenger hjemme og som da kanskje blir mint på hvor dårlige de er i det faget når de kommer hjem etter skolen og kommer på at de har lekser de må gjøre.

Lærerne bruker tid på å lage, gjennomgå og rette lekser. Vi bruker ca 4 skoletimer hver uke på gjennomgang av lekser. Uten lekser kan lærerne bruke mer tid på undervisningen. Og da er det kanskje lettere å få den hjelpen alle trenger på skolen.

Det er, og veldig stor forskjell på alle elevene så noen kan bruke kanskje en time og noen kan bruke kanskje tre timer. Derfor ønsker vi leksefri skole!