MEINING: Tryggare idrett utan alkohol.
MEINING: Tryggare idrett utan alkohol. FOTO: Av-og-til

– Du kan gjere idretten enda tryggare for barna

En ny sesong står på trappene i barne- og ungdomsidretten, og unge håpefulle kryr til idrettsarenaer over hele landet. Det er en god anledning til å sikre en enda tryggere idrett for barn og unge, og innføre retningslinjer for alkohol i klubben.  

Visste du at 90 000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye? Det er mange matpakker som ikke blir smurt, treningsbager som ikke blir pakket – eller en mamma eller pappa som ikke kan hente på trening fordi de må sove av seg rusen. Eller verre, barn som opplever psykisk eller fysisk vold, overgrep og omsorgssvikt i rammene hvor de egentlig skal føle seg tryggest.

Selv om de ikke nødvendigvis er så lette å legge merke til – er det sannsynligvis flere av dem i nettopp din klubb.

For mange av dem som ikke har det tryggest på hjemmebane, er idretten fristedet og pustepausen de ikke får hjemme. Et sted hvor de kan le, heie og føle seg trygge – og glemme problemene hjemme. Et sted hvor de har friheten til å bare være barn, og å treffe trygge forutsigbare voksne.

De fortjener en trygg idrettsarena. Alkohol kan gjøre den utrygg.

For vi vet også at:

  • Alkohol øker risikoen for uønskede hendelser. Fordi vi får svekket vurdering og risikoforståelse når vi har promille. Det kan få alvorlige konsekvenser. Vi vet at risikoen for å bli utsatt for, og å utøve vold, trakassering og seksuelle overgrep øker når vi er beruset.
  • Tidlig alkoholdebut henger sammen med økt og problematisk drikking senere. Idretten bør ikke være ungdommens første møte med alkohol, men heller en motvekt til drikkepress.
  • Barn merker fort om voksne er påvirket, og mange kan reagere negativt på voksnes alkoholbruk. Der vi føler oss morsommere, oppstemt – ler og snakker høyere og klemmer litt lenger og hardere, opplever barn en trygg voksen som endrer atferd. Lykkepromille ser annerledes ut med barneøyne.

Vil du gjøre klubben og idretten tryggere? Det viktigste du kan gjøre for å møte utfordringene over, er å bidra til at din klubb innfører retningslinjer for alkohol. Kanskje høres det kjedelig ut – men det funker!

Hvor mange glass er det greit at voksne drikker når de reiser med barna på cup-tur i inn- og utland? Er det OK å servere alkohol på fest i klubbhuset hvor mindreårige utøvere også deltar? Hvem har ansvaret om det oppstår en uønsket situasjon som følge av beruselse under et klubbarrangement, hvor klubben har servert alkohol? Dilemmaene er mange, og holdningene likeså. Derfor trenger klubben noen felles regler om et rusmiddel som kan skape så mye trøbbel, både mellom voksne – og mellom voksne og barn.

Ikke bare er det viktig, det er også ønsket. 8 av 10 nordmenn sier nemlig at de mener idrettslag og klubber bør ha klare retningslinjer for alkohol!

Det er en klisjé, men idretten er et unikt og magisk sted. Det finnes knapt et sted hvor barn får utfordre, utvikle og utfolde seg slik som på idrettsarenaen.

Sesongstart er fylt med forventninger, blanke ark og nye barn og unge sitt første møte med idretten – en unik kilde til minner og erfaringer vi tar med oss resten av livet. Og en ny start er den beste anledningen til å gjøre ting litt bedre. Enten du sitter i ledelsen i din klubb, eller er en støttespiller eller foreldre i idretten – kan du gjøre en forskjell. Ta initiativ til å innføre retningslinjer for alkohol. Det er et skritt mot en tryggere idrett for deres barn og unge.

Takk for innsatsen, og lykke til med årets sesong!