TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Restauranten Grillen.
TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Restauranten Grillen. FOTO: Terje Dørumsgaard/ Ivar Mæland

– Joda, breiflabb har me hatt i Bø før

I Bø blad torsdag 22. februar kan vi lese at restaurant Provence har fått breiflabb fra Norice Seafood på Gvarv på menyen. Jeg har selv prøvd råvarer fra Norice, fryste produkter av høy klasse. Jeg gratulerer Provence med at en av våre beste fisker nå står på menyen. Men at de er først i Bø med breiflabb som det står, stemmer ikke.

Takka vere ein vellykka gründer på Gvarv kan Mariusz servere fisk i verdsklasse

TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Vertshuset i 1986. FOTO: Terje Dørumsgaard/ Ivar Mæland

På midten av 1980-tallet hadde jeg gleden av å utvikle menyen til Grillen, Bøs første à la carte restaurant, i samarbeid med Per Arntzen, kjøkkensjef og eier av Vertshuset Bø og Grillen.

TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Grillens logo designa av Tor Erik Gunstrøm. Logoen blei skore ut som eit stort treskilt av designar Knut Erlund på Gvarv, og hang over inngangen. FOTO: Privat

Menyen besto av 4 forskjellige forretter og 10 hovedretter. Maten ble tilberedt på åpen trekullgrill inne i restauranten; gjestene kunne selv følge med når maten ble tilberedt.
En av rettene var «foliegrillet marulk», eller breiflabb som den også heter. Den ble grillet i folie med salvieblader, salt, pepper og smør, og servert med kokte poteter, grønn asparges og grillet tomat (i folie). Noen reker ble lagt over fisken før den hjemmelagde hollandaisesausen ble helt over.

TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Informasjon om Marulk/breiflabb. FOTO: Privat

Ellers besto menyen av mange gode og spennende retter; Snegler med hvitløksmør, Viltpaté med cumberlandsaus, speketallerken, og gravet ørret (forretter).
Grillet scampi (norsk sjøkreps), grillet ørret, grillet entrecote, urtebiff av indrefilet, grillet oksekotelett og pepperstek, honningmarinert grillribbe, og grillspyd. (hovedretter.)

Dette i tillegg til en 5-retters meny tilegnet gårdbrukersønnen og generalen Olaf Rye fra Bø; «Generalen med det gode hjerte». Men alt dette er snart 40 år siden nå, og lokal mathistorie!

TIDLEGARE SERVERINGSSTAD I BØ: Generalens bord. FOTO: Terje Dørumsgaard/ Ivar Mæland