KIRKENS SOS TELEMARK: Leiar Audun Haga.
KIRKENS SOS TELEMARK: Leiar Audun Haga. FOTO: Marie Olderkjær

– 8500 tok kontakt i fjor. Me ventar stor pågang også i år

For noen er påske Kvikk Lunsj, appelsin, en solfylt hyttevegg, sosialt samvær og buskap om håp. For andre er det en tid hvor man kjenner ekstra sterkt på ensomhet og bekymringer. Hos mange flere enn vi tror fylles påsken med frykt for hvordan man skal klare å betjene huslånet, kjøpe maten som trengs eller lure på hvordan man skal klare å betale kontingenten for barnas fritidsaktiviteter.

Vi i Kirkens SOS venter atter en gang på stor pågang av mennesker som kjenner på ensomhet eller tap av livslyst. Fra palmehelgen og gjennom påsken i fjor fikk Kirkens SOS over 8500 henvendelser, rundt 5500 av disse klarte våre fantastiske frivillige å besvare. Det er ikke ventet mindre pågang i år.

For de som sliter, enten det er med mentale helseutfordringer, tap av kjære eller andre livsutfordringer, kan påsken føles som en ekstra påminnelse om deres ensomhet. Mens andre kanskje planlegger hyggelige sammenkomster og ferieaktiviteter, kan noen oppleve en dypere følelse av isolasjon og savn.

Det er viktig å huske på at vi er alle mer enn det vi ser. Ensomheten kan være skjult bak et smil. Derfor er det avgjørende at vi alle tar oss tid til å vise omsorg og empati, spesielt i en tid som påsken, hvor følelsene ofte forsterkes. Vi kan alle bety en forskjell. Vår utfordring til oss selv og alle som leser dette:

Se deg rundt. Er det noen i din nærhet som trenger deg? Kan du strekke ut en hjelpende hånd til noen som trenger nettopp din oppmerksomhet. En hyggelig sms eller invitasjon til en cafe-prat kan bety så utrolig mye dersom dagene er krevende.

Omsorg behøver ikke koste noe. Et smil og en kort prat. Selv de små gestene kan ha en stor betydning for noen som føler seg ensomme eller triste. Kanskje årets påske kan være en tid hvor vi viser omsorg og medfølelse for hverandre. Fellesskap og støtte er noen av de viktigste gavene vi kan gi hverandre. Det ene året er det jeg som trenger en påskeoppmuntring, mens neste påske kan jeg være med å gi en påskeoppmuntring. Sammen kan vi være med å gjøre påsken til en tid for håp, fellesskap og omsorg for alle.

KIRKENS SOS: Du kan ringe og chatte med frivillige i Kirkens SOS heile påska. FOTO: Kirkens SOS

Den store påskefortellingen skjedde en gang i historien og gir fortsatt håp for mange. Denne påsken kan du kanskje være med i en liten påskefortelling som bærer i seg håp. Tenk om denne lille betraktningen kunne føre til at et menneske eller flere fikk en bedre påske. Og om du ønsker å nærme deg en tjeneste i Kirkens SOS som frivillig er du mer enn velkommen til å søke om å bli frivillig hos oss via www.kirkens-sos.no/frivillig.

Vi i Kirkens SOS er alltid tilstede på telefon og chat for noen som trenger et menneske å snakke med. Og vi inspirerer mer enn gjerne til gode prater i vennegjenger og lokalsamfunn. For folk trenger folk!

God påske!