STOLAR IKKJE: Gunnar Bergskås stolar ikkje på tala som kommuneadministrasjonen legg fram.

– Har me tillit til beslutnings­grunnlaget for politisk behandling? Svaret er nei

Publisert

Nedleggelse av Folkestad skole.

Tillit er noe man må gjør seg fortjent til, denne innstillingen til skolestruktur bidrar på ingen måte til å gjenskape tillit. Tvert imot så oppleves den som et forsøk på å tåkelegge de virkelige konsekvensene og å skremme.

Fine formuleringer og tabeller med mange alternativer gjør det vanskelig for leserne å se hva forslaget virkelig innebærer. For å skremme og virkelig sette spikeren i kista så har man etter en kort befaring funnet at administrasjonsbygget på Folkestad er bare å sanere, og det vil koste 19,6 millioner kroner å bygge nytt.

Da har man for sikkerhets skuld dimensjonert bygget for 16 lærere, i dag er det oppgitt 12,5 lærere og det er også tatt med en full oppgradering av skolebygget! At dette blir dyrt er ønsket inntrykk!

Hva er så realiteten?

Hele innsparingen i innstillingen bygger på at man reduserer antall ansatte i skolen med 10,3 årsverk.

Disse fordeler seg slik: 6,5 lærere, 2 assistenter og 1,8 administrative stillinger. For at innsparingen skal bli virkelig må disse personene som er berørt sies opp. Man forventer full effekt ev disse endringene senest høsten 2026.

Spørsmålet blir da, er dette realistisk eller en teoretisk oppstilling for å oppnå en ønsket nedleggelse?

Vi tror ikke at det er realistisk å redusere antallet lærere og assistenter i så stor grad. Ser man på sammenligningstallene, KOSTRA-tallene, så ligger kommunen på et gjennomsnittsnivå, det tyder ikke på at skolen er overbemannet i dag. Når det gjelder assistentene så er erfaringen at disse ofte er knyttet opp til elever med spesielle behov og vil derfor følge med om det blir flytting. Når man får presentert tall som nesten er for gode til å være sanne, så er de ofte det!

Når det gjelder administrasjonsbygget så sier man at kommunen ikke ønsker å bruke penger på å bygge nytt på Folkestad. Virkeligheten er at en årlig belastning på et nytt bygg er beregnet til 0,784 millioner, om det skulle være så galt at hele bygget må rives. Det virker ikke som om det er vurdert enklere og billigere løsninger!

Legger man ned Folkestad skule så mister man det statlige tilskuddet på kr 541 317.-

Dette tilskuddet ville langt på vei dekke kostnaden for nybygg om det skulle være nødvendig! For kommunen ville det være et svært billig nybygg med topp moderne fasiliteter og en oppgradert skole!

Når det gjelder nybygget på Bø skole så virker det som om man her bare har tatt høyde for at byggegrunn og infrastruktur er helt uproblematisk, med innspill som er kommet så virker det som om dette er langt fra virkeligheten, men her kjenner man ikke forutsetningene! Trolig vil kostnadene bli langt høyere om bygget blir prosjektert. Det er heller ikke tatt høyde for noen form for oppgradering av de gamle byggene, vi er usikre på om man velger en frittstående bygning for å unngå krav om oppgradering av gamle bygg!

Det har vært mye diskusjoner om kostnader ved å bygge nytt, dette er etter min oppfatning en avsporing, byggekostnader har en relativt liten innvirkning på det totale regnestykket, dette fordi man bruker lang avskrivningstid og har lagt inn lav rente på lånet, 4%, som man da trolig får gjennom Kommunalbanken! Det er lønnskostnader som er den store faktoren!

Hva skjer så i neste kapittel?

Om man mot formodning skulle komme til at man vil bygge ut på Bø skole og legge ned Folkestad så raskt som man her legger opp til, så betyr det at 10 ansatte i skolen vil bli sagt opp. Da begynner stolleken, hvem skal ut? Da er dette ikke lenger ett tall i en tabell, eller et Reality-show, dette er dyktige personer som er ansatt i skolen i dag og som kommunen har arbeidsgiveransvaret for. Trolig bor de og skatter til kommunen. Man kan jo bare tenke seg hvordan usikkerheten brer seg, ingen vet hvem som skal ut. De beste finner fort ut at her må man handle og finne andre arbeidsgivere, det vil trolig ikke være i Bø! Kompetanse forsvinner og med de også skatteinntekter! De som blir mest skadelidende er elevene, med vikarer og stadig skifte av lærer. Da har man skapt kaos i stedet for stabilitet og et godt lære- og arbeidsmiljø. Erfaringsmessig så fører også ofte slike brå og dårlig forberedte prosesser til betydelig økt sykefravær! Rektorer og inspektører får nok å gjøre med å holde hjulene i gang! Kostnadene løper løpsk!!

På toppen av det hele så vil dette trigge en etablering av friskole, denne risikoen er ikke nevnt eller vurdert i innstillingen, men den vil trolig spise opp hele den forventa innsparingen og mere til om det skjer.

For å bruke et kjent bilde på situasjonen, så minner dette meg om arbeideren som graver en grøft, står på og gjør det praktiske arbeidet med å få ferdig grøfta, rundt vedkommende kommer plutselig direktør, visedirektør, økonomisjef, prosjektleder, avdelingsleder og hele administrasjonen og forteller han at på grunn av kommunens dårlige økonomi så må vi dessverre gå til oppsigelse av deg!

Det er da grøftegraveren reiser seg opp, ser på forsamlingen og spør, hvem skal gjøre ferdig grøfta?

Her må lærerne, andre ansatte i skolen, foreldre reise seg å si sin mening! Dette vil ramme alle, også de som sokner til Bø skole.

I denne saken må man snu fokus og rette blikket innover mot ledelsen i kommunen og se om det ikke er andre måter å rasjonalisere på, og som har langt mindre skadevirkning. Bare et par-tre stillinger her, så har man kanskje tatt den samme besparelsen som skoleprosjektet er tenkt å bidra med, og best av alt, elevene vil ikke merke noe! KOSTRA-tallene viser hvor skoen trykker!

Det er nå lagt opp til et råkjør av en saksbehandling for å få tatt en beslutning om å sette i gang bygging av nytt skolebygg på Bø skole. Om politikerne stoler på at innsparingen på 6,1 mill. slik vi har beregnet ut fra kjente tall er reell, og sier ja til utbygging, så er det ett senario som lett kan bli aktuelt. Om man er heldig så står det nye bygget ferdig i 2026, da starter kampen, det viser seg at det er tusen grunner til at det er vanskelig å si opp så mange, man trenger alle, eller helst flere, for å oppnå en god skole! Da sitter man igjen med en dyrere skole og et nytt bygg som det kanskje ikke vil være bruk for på litt lengre sikt, ref. analyse om elevutviklingen.

Avslutningsvis så kan man jo gjøre seg følgende betraktning og til ettertanke:

Får vi en bedre skole i Bø ved å si opp 6 lærere, 2 assistenter og si nei en statlig finansiert oppdatert skole på Folkestad?

Vi håper våre betraktninger bidrar til å opplyse saken før politiske beslutninger tas.

 Tabellen under viser tallgrunnlaget som er brukt i innlegget.

 

SkolestrukturÅrsverk Folkestad i dag.Kostnader FolkestadÅrsverk Bø skole i dagKostnader BØBeregna årsverk FellesskoleAntatt Kostnader fellesskoleReduserte årsverkAntatt innsparing
Antall lærere12,510 225 0004133 538 0004738 446 0006,55 317 000
Assistenter85 296 0002415 888 0003019 860 00021 324 000
Admin2,52 202 5004,84 228 8005,54 845 5001,81 585 800
Sum2317 723 50069,853 654 80082,563 151 50010,38 226 800
Bortfall av statlig tilskudd541 317
Årlig kost nybygg BS1 280 000
Transport elever anslag?300 000
Er det andre uforutsette kostnader som vil komme?
Netto besparelse6 105 483
Tallene i tabellen refererer til tabellene 3, 6 og 10 i økonomidelen

 

 

Bø 9. oktober 2024

På vegne av Oterholt Grendelag.

Gunnar Bergskås

 

 

 

Powered by Labrador CMS