MIDT-TELEMARK: Folkestad skule, med skulehagen som elevar, foreldre og tilsette har jobba med å få i stand.

– Når noko verkar for godt til å vere sant, så er det gjerne det

Publisert Sist oppdatert

Alle sektorer i kommunen har fått i oppgave å kutte utgifter. Oppvekst har utredet muligheter for å kutte i skolesektoren. Samtidig som de skal kutte, har de prøvd å legge til rette for økt kvalitet i skolen. Til sammen utgjør denne oppgaven en logisk brist og umulighet, da det ikke finnes en pedagogisk grunn til å kutte i skolebudsjettet. Kutt i budsjett + økt kvalitet = usant.

Det jeg tror saksframlegget prøver å si, er at en felles skole er mer ressurseffektivt målt i årsverk enn det to skoler er. Det saksframlegget ikke sier noen ting om, er at det kan koste opp mot 3 millioner mer å drifte felles skole med nytt bygg, sammenlignet med dagens situasjon og forsterket bemanning på Folkestad (og selv medregnet nytt administrasjonsbygg på Folkestad!).

For å si det med tall fra saksframlegget: 

Felles skole trenger 83,85 årsverk for å drifte med god kvalitet. Bø og Folkestad som separate skoler vil kreve 93,8 årsverk framover for å drifte med god kvalitet, med estimert økt bemanning på 6 ekstra årsverk til Folkestad, og 7,75 ekstra årsverk til Bø, sammenlignet med i dag. 

Hvem har funnet på disse tallene? Trengs denne økte bemanningen for å drive stasjonsundervisning? Så langt jeg forstår, driver Bø stasjonsundervisning i dag, og Folkestad er også på god vei til det nå som de har fått økt bemanning.

Bø og Folkestad skuler har ifølge saksframlegget til sammen 80 årsverk i 2024/2025, og de ansatte gjør sitt aller beste på begge skoler med det de har.

Det primære oppdraget til administrasjonen var vel å spare penger, ikke bruke mer penger enn i dag. Det er prisverdig å ha et ønske om å øke kvaliteten, men når det ikke går uten å bruke mer penger, må dette kommuniseres klokkeklart.

Det saksframlegget heller ikke belyser, er regnskapstall for henholdsvis Bø og Folkestad skuler de siste årene. Mantraet er at større skoler er billigere å drifte per elev enn mindre skoler. Men er det egentlig sant, om vi ser på de faktiske kostnadene for de to skolene våre de siste fem årene?

Administrasjonen har lagt ned en betydelig innsats siden februar, verdsatt til 1 million kroner. I tillegg har det påløpt kostnader til konsulenter og vikarer. Ikke minst har saken kostet for skoleansatte, FAU, Oterholt grendelag og hele lokalsamfunnet.

Det kan virke som den mest forsvarlige bestillingen fra politikerne nå er:

· å beholde Folkestad skule.

· gjøre midlertidig styrket bemanning på Folkestad skule permanent, samt legge til en 50 prosent assisterende rektor-stilling.

· sørge for et likeverdig tilbud på de tre barneskolene i kommunen, sørge for lik fordeling av ressurser mellom skolene, og legge til rette for samarbeid.

· starte arbeidet med oppgradering av bygg på Folkestad skule til lovlig standard.

· starte arbeidet med trafikksikring på både Bø og Folkestad skuler

Jeg håper vi den 21. oktober kan sette en strek for denne saken, og at de skoleansatte igjen kan få bruke tiden sin på det de ønsker og skal: gi elevene en trygg og god skolehverdag.

Powered by Labrador CMS