MIDT-TELEMARK: Folkestad skule i Eikavegen.

Nedlegging av Folkestad skule- igjen

Vil vi nå få tillit til beslutningsgrunnlaget som kommer for en ny skolestruktur i Bø?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet er fortsatt betimelig når man ser litt tilbake på historien og kommunens økonomiutvikling, og det faktum at administrasjonen har valgt å ikke involvere berørte parter i den nye runden i arbeidet med ny skolestruktur.

I forrige runde, i mai, ble det klart for mange at beslutningsgrunnlaget fra kommunedirektøren inneholdt feil og mangler, noe som skapte stor frustrasjon og debatt. 

Til slutt endte det med at saken ble utsatt slik at administrasjonen skulle få mer tid til å utarbeide nye kalkyler og bedre beslutningsgrunnlag.

Nå er tiden kommet til en ny runde, og saken skal slik vi forstår det opp i kommunestyret den 21. oktober. 

Administrasjonen har nå arbeidet noen måneder med et nytt forslag til skolestruktur. Det blir spennende å se på de nye kalkylene og hvor grundig og klart beslutningsunderlaget som blir lagt fram for våre folkevalgte er.

Slik vi forstår det legges det opp til en ekstrem kort saksbehandlingstid. De folkevalgte og alle som er opptatt av saken får kanskje bare en uke på seg til å sette seg inn i analysene og vurdere saken. 

Etter vårt syn er dette altfor kort tid i en så viktig sak, og man mistenker lett at her legges det opp til et råkjør for å få saken ferdig behandlet og at løpet er kjørt for nedleggelse av Folkestad skole.

Våre folkevalgte skal nå ta stilling til en helhetlig skolestruktur som skal kunne stå seg i lang tid framover. Da er det særdeles viktig at de får klare og troverdige forutsetninger å forholde seg til og tid nok til å gjøre en grundig vurdering av saksdokumentene.

Hva er så forventningene fra oss som er opptatt av skolesaken til kommunedirektørens forslag?

* Alternativ 1: Opprettholde Folkestad skule

Forutsetter en nøktern, grundig og troverdig vurdering av oppgraderingsbehov og årlige kostnader.

* Alternativ 2: Nedleggelse av Folkestad skole og elevene flyttes til Bø skule

Forutsetter en grundig og troverdig vurdering av kostnader!

Dette må inkludere tilbygg og alle kostnadselementer som en nedleggelse av Folkestad skule fører til. Etter utsagna som kom fram i debatten i mai, så forutsetter vi at det ikke er aktuelt å flytte elever før Bø skole er ferdig utbygd, og klar for elevene. Alternativ bruk av Folkestad skole må inngå.

Analysene må også inneholde en avklaring på hvordan man løser behovet for elever med spesielle behov.

Etter vårt syn bør det også følge en risikovurdering i forbindelse med en eventuell utbygging av Bø skule.

Mange forhold er i dag uklare, for eksempel risiko for økte renter, grunnforhold, infrastruktur, trafikkavvikling, energi og så videre, samt hva konsekvensen blir dersom det opprettes en Montessoriskole i kretsen.

En årlig gevinst der alle kostnadene for begge alternativene er med, må komme klart fram.

Vi mener at for å velge alternativ 2 så må gevinsten være av en slik størrelse at det har en vesentlig innvirkning på kommunens økonomi i årene framover.

Det bør også være naturlig at man har et system som kan etterprøve om forutsetningene som ble gitt har vært reelle.

Får vi en god, troverdig og grundig analyse og anbefaling som viser en betydelig økonomisk gevinst, så vil nok de aller fleste slå seg til ro med avgjørelsen. I motsatt fall vil nok diskusjonen nå nye høyder!

Vi venter i spenning på å få saksdokumentene.

Powered by Labrador CMS