MEINING: Nikolai Boye, medlem av Midt-Telemark Høyre.

– Nei til samanslåing av Folkestad skule og Bø skule

Publisert Sist oppdatert

Folkestad skule står på fallrepet til å bli lagt ned. 

I kommunedirektørens innstilling om saken nevnes knapt noen av Folkestad skules kvaliteter og betydning. Det skulle vært nevnt at skolen har et godt og kompetent lærerpersonale og meget gode og trivselsfremmende uteareal. Det er lang erfaring på Folkestad å bruke naturen som god læringsarena. I regjeringens tilråding til Stortinget den 13. september i år om å opprette en mer praktisk skole hvor elevene lærer mer, trives bedre og blir mer motiverte fremheves mer fysisk aktivitet og læring utendørs.

Skolevegen til Folkestad er trygg med opplyst gang- og sykkelvei for elevene fra Sommarlandkrysset til skolen og tilsvarende fra krysset Oterholvegen til Eikavegen. Trafikkavvikling for buss og bil fungerer godt og trygt. Skolen har styrket lærerpersonalet i år, og klasserom er funksjonelle med lite slitasje. Administrasjonsbygget trenger en fornying, men er langt fra å måtte rives og bygges nytt til 19,6 millioner som innstillingen foreslår!

Skolen er en viktig hjørnestein som skaper identitet og samhold i lokalmiljøet. Deler av skolen ble bygd på dugnad av foreldre og innbyggere og sto ferdig til bruk for skoleåret 1995/96. Det vitner om et sterkt engasjement for skolens utvikling og betydning i kretsen. En holdning det står stor respekt av. 

Skolen er med sine kvaliteter folkehelsefremmende, og folkehelsearbeid er et viktig ansvar for Midt- Telemark kommune. Det bidrar til god livskvalitet og hindrer ulikhet i helse og trivsel blant innbyggerne i kommunen.

Besparelsen på 3,8 millioner kroner i forslaget om sammenslåing av Folkestad og Bø skule inklusive nytt bygg er beregnet på tall og vurderinger som har blitt omtalt i avisinnlegg og sosiale medier i det siste og skapt stor usikkerhet. 

Jeg tror heller ikke at det blir en bedre skole fordi omstillingskostnadene ved å flytte 125 elever, redusere antall ansatte, redusere uteareal til lek og aktiviteter i friminuttene og fare for økt trafikkavvikling ved Bø skule ikke er tatt med i regnskapet. Kostnader til grunnarbeider er heller ikke tatt med til nytt skolebygg.

En nedleggelse er et signal som skaper stor usikkerhet ikke bare for Folkestads elever, lærere og foreldre og lokalsamfunn, men også i forhold til potensielle tilflyttere og fremtidige skatteytere i kommunen. Dette ble understreket i folkemøte på Sandvin 22.mai, hvor det framkom at familier med barn og lyst til å flytte til Folkestad var blitt usikre som følge av signal om nedlegging.

Kommunen har i tidligere tider med Robek-spøkelset over nakken investert både i Sommarlands infrastruktur, Gullbring kulturanlegg, vann og avløp opp til Lifjelltunet, Telemarksforsking, Telemarkshallen og lagt forholdene til rette for Universitetets utvikling og nye bolig- og næringsområder. 

Dette har skapt grunnlag for en bærekraftig vekst, utvikling og attraktivitet for kommunen jfr. her NHOs kommune-NM, et NM som dekker temaområdene: Næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. I denne tar Midt Telemark kommune andre plass etter Porsgrunn i fylket. Grunnlag for fortsatt vekst er på plass. La oss derfor konsolidere vår økonomiske stilling på annen måte, se framover og opprettholde Folkestad skule. Det vil bli billigere enn å slå den sammen med Bø skule.

Powered by Labrador CMS