MEINING: Hanne Porsholt Jensen.

– Skal me tru på storskule­optimismen?

Publisert

Administrasjonen har lagt ned en betydelig innsats i nytt saksframlegg om skolestruktur. Jeg har full forståelse for at alt ikke kan utredes på kort tid med begrensede ressurser, men jeg håper alle våre folkevalgte er helt innforstått med at innstillinga og saksframlegget:

....viser at en felles skole ikke gir innsparing hvis vi sammenligner med dagens bemanning, men snarere kan gi økte driftskostnader.

....ikke omtaler faren for å miste stabil arbeidskraft i tiden framover.

....ikke gir garanti for at nytt bygg står ferdig før elever flyttes fra Bø til Folkestad (risikerer vi en brakkeløsning?)

....ikke gir garanti for at trafikksikkerhetstiltak er gjennomført før elever er flyttet (og at kostnader til tiltak ikke er omtalt).

....ikke omtaler uteområdet på en felles skole. Uteområdet per elev ligge langt under nasjonal norm ved en felles skole. Det er heller ikke avsatt midler til oppgradering av uteområdet på Bø skule.

....ikke omtaler krav i kommunale arealplaner (som krav til reguleringsplan for byggetiltak, illustrasjonsplan og mobilitetsanalyse (som andre byggaktører blir pålagt).

....ikke tar høyde for oppgradering av eksisterende Bø skule som følge av flere elever og ansatte.

....ikke belyser risiko for kostnadssprekk i byggefasen (en risiko som er svært reell).

....ikke redegjør for en mulig kommunal etterbruk av Folkestad skule.

...ikke inkluderer potensielt betydelige, sosiale kostnader ved en nedlegging.

....ikke omtaler hvordan kravene til psykososialt læringsmiljø blir ivaretatt ved en felles skole.

....ikke omtaler barnas beste ut fra barns behov for boltreplass, oversiktlige forhold og å bli sett.

....ikke utreder andre, mulige løsninger for innsparing enn nedlegging av Folkestad skule. Er økte skolekretsgrensene for Folkestad skule vurdert? Er hele bemanningskabalen for alle tre barneskolene under ett, også Gvarv, sett på?

....ikke omtaler hvordan naboer kan bli påvirket ved en eventuell etablering av felles skole (støy, utsikt, trafikk m.m.).

Før 21. oktober håper jeg alle våre kommunestyrerepresentanter både tar seg tid til å besøke Folkestad skule, samt besøke Bø skule klokka 08.30 en hverdag (for å oppleve trafikksituasjonen). Og gjerne se for dere at dere er 5-6 år, og at det er enda 140 elever og ansatte til i morgenrushet på Bø skule.

Vi kan ikke pakke denne saken inn i storskoleoptimisme. Å håpe og tro at det blir billigere å drifte en skole, er ikke det samme som at det faktisk blir det.

Powered by Labrador CMS