Meining:

– Tar Midt-Telemark klimaendringane på alvor?
I 2022 vedtok kommunestyret en overordna beredskapsplan. Hvert år skal en revidert utgave legges fram for kommunestyret i forbindelse med årsmeldingen. Den skal både ha en status for beredskapsarbeidet og en evaluering av eventuelle kriser og læringspunkt.
Det er med spenning og forventning vi ser fram til evalueringen for 2024. Denne har stor interesse også for oss som ikke sitter i kommunens politiske eller administrative ledelse. Sett utenfra gjorde kommunens ansatte og lokale entreprenører en formidabel innsats etter flommene som inntraff. Vi vil gjerne vite mer om erfaringene og hva vi har lært.
Beredskapsarbeidet i Norge gjøres på alle nivåer i samfunnet. Dette understrekes i totalberedskapskommisjonens rapport fra 2023 og regjeringens totalberedskapsmelding fra 2024. Begge disse utredningene tar utgangspunkt i at vi nå trues av miljøendringer og ustabile forhold, politisk og militært.
Kommunene arbeider også systematisk med sine beredskapsplaner. Den overordna beredskapsplanen i Midt-Telemark kommune har formulert målet slik:
1. God beredskap for å førebyggje og handtere alvorlege hendingar og klimaendringar.
2. Klimaomsyn integrert i all fysisk planlegging.
3. Plan- og styringssystem som reduserer risikoen for ikkje-ønska hendingar og sikrar tryggleik for innbyggjarar, samfunnsfunksjonar og næringsliv.
4. Kriseorganisasjonen er øvd og klar til å redusere konsekvensane av kriser for innbyggjarane.
5. Nært samarbeid med eksterne aktørar for å styrkje samfunnstryggleiken.
6. Ein lærande organisasjon i kontinuerleg utvikling innan samfunnstryggleik og beredskap.
Mye av vår kommunes planarbeid er altså klimarettet. Metoden er en årlig vurdering av punktene i en læringssirkel med punktene forebygging, beredskap, håndtering, gjenoppretting og læring. Kommunedirektøren godkjenner årlig den reviderte beredskapsplanen, og drøftelsene av meldingen i kommunestyret vil trolig kunne være en sentral del i læringsarbeidet.
Dette viktige arbeidet fortjener oppmerksomhet og støtte utenfor den kommunale organisasjonen. Kanskje vi andre bør spørre om hva vi kan bidra med – enten som enkeltpersoner, grunneiere, næringsdrivende eller i lag og organisasjoner? Hvilke kunnskaper og ressurser som kan komme til nytte, sitter vi med? Dette ville vel være tråd med kommunens visjon: «Vi skaper framtida saman»?
Dette er bakgrunnen for at Seniorforum i Midt-Telemark Arbeiderparti vil arrangere et åpent møte 24. april med denne utfordringen:
Vi registrerer store klimaendringer omkring på kloden. Hvilke utslag kan dette gi lokalt, og hvordan kan vi sammen forebygge skadene?
Fem dyktige fagpersoner, som alle har både en solid faglig bakgrunn og god kjennskap til Midt-Telemark, vil hjelpe oss. Forskningsleder i Cicero, Gunnar Myhre og kommunalsjef Hans Kortner Ryen vil holde innledningsforedragene. Deretter vil vi ha en samtalepreget paneldebatt. Oddvar Halleråker vil lede debatten, og i panelet sitter planlegger i Asplan Viak, Kristin Karlbom Dahle, daglig leder i Midt-Telemark og Nome utvikling, Pål Kleffelgård, og direktør for bærekraft og samfunnskontakt i AT Skog, Simon Thorsdal. Det vil være åpning for innlegg fra salen.